Gayten LGBTGayten LGBT je osnovan u Beogradu 2001. godine. Nastao je od udruženja Arkadia – gej i lezbejski lobi, koje je osnovano 1990. godine. Posle osnivanja, aktivisti/kinje organizacije Gayten-LGBT učestvovali su u dugoročnom projektu Kampanja protiv homofobije (1994-2000) koju je predvodio Dejan Nebrigić, dobitnik nagrade Felipe de Souza. Naziv Gaytena LGBT  inspirisan je Getenom, svetom androginih bića, opisanom u knjizi Ursule Le Gvin “Leva ruka tame“, koji u svojoj istoriji nije imao ratove i sukobe.  Gayten-LGBT je prva sveuključujuća organizacija koja, pored lezbejki i gej muškaraca, okuplja i biseksualne, trans osobe, kao i interseks, queer i heteroseksualne osobe, afirmišući njihova prava, potrebe, probleme, postojanje i kulturu. Vrednosti na kojima počiva Gayten-LGBT podstiču LGBTIQ osobe i njihove heteroseksualne podržavaoce/teljke da rade zajedno uz puno poštovanje i uvažavanje specifičnosti i razlika svake od individua i grupa i pojedinaca. Još jedna važna kategorija rada organizacije je RODNI IDENTITET i IZRAŽAVANJE, a ne samo seksualna orijentacija, kao i druge kategorije u pogledu intersekcionalnosti (starost, rasa, etničko poreklo, zdravstveno stanje, itd.), dok je rad organizacije zasnovan na principima queer i postfeminističke teorije.

Telefon: 011 2920 067

Email: gayten@gmail.com  i transgayten@gmail.com

Website: www.transserbia.org

Facebook: Gayten – LGBT

Dostupne usluge:

  • SOS LGBTIQ linija – 011 2920067 radnim danima od 11 do 15h, na teritoriji Republike Srbije; usluga se pruža volonterski
  • Kosultacija putem e-maila i Facebook naloga
  • Grupa podrške za trans osobe – održava se u Beogradu, a uslugu pruža jedna trans osoba, edukovana za grupni rad.
  • Indivudualne psihološke konsultacije i psihoterapija – usluga je besplatna i održava se u Beogradu, u zavisnosti od raspoloživih termina. Usluge sprovodi jedna osoba, diplomirana psihološkinja i psihoterapeutkinja s Nacionalnim sertifikatom za psihoterapiju. Tokom 2016 pruženo je ukupno 189 individualnih seansi.
  • Pravne konsultacije